Żywienie kobiet w ciąży
Żywienie kobiet w ciąży
Żywienie w czasie ciąży jest ogromnym wyzwaniem dla przyszłej matki, ponieważ jej wybory dietetyczne wpływają nie tylko na nią, ale również na prawidłowy rozwój dziecka. Przyszła mama powinna pamiętać, że potrzeby żywieniowe w czasie ciąży są znacznie większe niż przed ciążą. Szczególnie dotyczy to białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i składników mineralnych. Podaż odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych zmniejsza ryzyko wystąpienia porodu przedwczesnego, stanu przed rzucawkowego oraz niskiej masy urodzeniowej dziecka.
Okres ciąży i karmienia to szczególny czas, w którym ważna staje się również odpowiednio dobrana suplementacja ukierunkowana na niedobory tych składników, których w tym okresie mimo prawidłowej diety może brakować.
Bardzo ważnym jest fakt, iż prawidłowe żywienie w okresie prenatalnym wpływa na zdolności fizyczne i intelektualne dziecka, a w późniejszych latach życia może rzutować także na występowanie chorób takich jak: cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemią oraz choroby sercowo-naczyniowe, dlatego tak ważnym jest, żeby zadbać o zdrowie swoje i dziecka już od samego poczęcia, jak i przez cały okres kamienia.