Diety w chorobach autoimmunologicznych
Diety w chorobach autoimmunologicznych
Mianem chorób autoimmunologicznych nazywamy grupę chorób, których podłożem jest reakcja organizmu skierowana przeciwko własnym komórkom i tkankom. Układ odpornościowy osób dotkniętych tymi schorzeniami błędnie rozpoznaje własne komórki i traktuje je jako obce, atakując je i niszcząc.
Obecnie potwierdzono czynnik immunologiczny w patogenezie m.in takich chorób jak:
– cukrzyca typu I;
– choroby układowe + tkanki łącznej (choroby układowe tkanki łącznej);
– nieswoiste zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego) oraz choroba trzewna (celiakia);
– choroby tarczycy (choroba Hashimoto);
– choroby nadnerczy (zespół Cushinga);
– choroby neurologiczne
– choroby skóry (łuszczyca).
Choroby autoimmunologiczne dają niespecyficzne symptomy, które mogą dotyczyć całego organizmu, dlatego niekiedy trudno je zdiagnozować. Są to schorzenia, których na dzień dzisiejszy medycyna nie potrafi całkowicie wyleczyć. Postępowanie w tych chorobach ogranicza się do farmakologicznego wyciszania objawów. Ogromna nadzieje dla pacjentów upatruje się w odpowiednio dobranej dieto-terapii, suplementacji oraz zastosowaniu protokołu autoimmunologicznego, dzięki czemu niekiedy może dojść do wyłączenia reakcji odpornościowej organizmu i uzyskania remisji.
Należy pamiętać, że każda choroba autoimmunologiczna kieruje się swoimi prawami, więc indywidulne podejście do każdego pacjenta, stanowi klucz do uzyskania sukcesu