Diety w alergiach i nietolerancjach pokarmowych

Diety w alergiach i nietolerancjach pokarmowych

Niepożądane reakcje organizmu na produkty spożywcze są zjawiskiem coraz bardziej powszechnym w dzisiejszych czasach. Reakcje te można podzielić na dwie grupy w zależności od tego czy w ich przebiegu zaangażowany jest układ odpornościowy, czy też nie. Wyróżniamy zatem, alergie lub nietolerancje pokarmowe.

Najważniejszy krok, który musi podjąć pacjent dotknięty alergią lub nietolerancją pokarmową to zastosowanie właściwej diety. Należy wyeliminować z jadłospisu tylko te pokarmy, których spożycie skutkuje wystąpieniem niepożądanych objawów.

Praktycznie każdy składnik obecny w pokarmie jest potencjalnym alergenem, który może wyzwalać objawy alergiczne lub też nie, w zależności od predyspozycji organizmu. Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych wymaga zatem indywidualnego podejścia dietetycznego, bowiem każdy organizm przejawia odmienną wrażliwość.