Żywienie sportowców
Żywienie sportowców
Organizm wyczynowego sportowca poddawany jest bardzo wysokim obciążeniom fizycznym. Sposób żywienia jest jednym w kluczowych czynników optymalizujących zdolności wysiłkowe sportowców. Racjonalna, zbilansowana dieta, pokrywająca zwiększone zapotrzebowanie na energię, białko, witaminy z grupy B i antyoksydanty oraz niektóre sole mineralne, sprzyja poprawie potencjału zdrowotnego oraz zdolności wysiłkowych, a zatem optymalizuje efekty treningu. Realizacja norm fizjologicznego zapotrzebowania na składniki odżywcze wymaga planowania urozmaiconych racji pokarmowych, uwzględniających różnorodne produkty z poszczególnych grup.
Odpowiednio zbilansowana dieta gwarantuje sportowcowi liczne korzyści związane m. in.: z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, bardziej efektywną regeneracją między treningami, ograniczeniem ryzyka kontuzji oraz zachorowań, czy osiąganiem oczekiwanych rekordowych wyników podczas zawodów.
