Test Food Detective™

Test Food Detective ™

 

Szybki i wiarygodny test na nietolerancje pokarmowe
Wynik już po 40 minutach
Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach

Rozumienie złożonego sposobu, w jaki żywność wpływa na nasze życie codzienne, jest dopiero w fazie rozwoju. Diagnozowanie przyczyn występowania różnych symptomów jest zazwyczaj trudne. Chcemy więc wspomóc szukanie odpowiedzi na pytania związane z nietolerancjami pokarmowymi i wyjaśnić korzyści związane z przeprowadzeniem testu Food Detective™, jeśli Państwa organizm zdradza jakiekolwiek objawy mogące mieć z nimi związek. Jeśli występuje u Państwa jakiekolwiek z podanych niżej objawów, możecie cierpieć na nietolerancję pokarmową. U chorych może występować, w tym samym czasie, nawet kilka symptomów.

 

  • Artretyzm
  • Astma
  • Bezsenność
  • Biegunki
  • Bóle głowy
  • Celiakia
  • Depresja
  • Fibromyalgia
  • Migrena
  • Moczenie mimowolne nocne
  • Mukowiscydoza
  • Nadwaga lub niedowaga
  • Niepokój (ostry lub chroniczny)

 

 

  • Nieżyt żołądka
  • Świąd skóry
  • Wzdęcia
  • Zaburzenia snu
  • Zapalenie jelit
  • Zapalenie oskrzeli
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Zatwardzenia
  • Zespół deficytu uwagi (AHND)
  • Zespół hiperaktywności
  • Zespół nadwrażliwości jelita
  • Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)
  • Zespół złego wchłaniania

 

Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest nietolerancja pokarmowa – jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może dotykać ok. 45% populacji. Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, a ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się na nieustanny „zamęt w głowie”, zmęczenie, niepewność i opuchnięcie.

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Zasadniczo nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją Twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą odczuwać tylko jeden objaw, jak np. ostry ból głowy, podczas gdy u innych wystąpi zespół nadwrażliwych jelit, migrena, problemy skórne czy niedomagania układu oddechowego. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że Twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później – zupełnie inaczej, niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, iż odkryli, że przez całe życie doświadczali różnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.

Alergia pokarmowa to nie to samo, co nietolerancja pokarmowa

Obydwa terminy zazwyczaj są mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na >orzeszki ziemne albo na skorupiaki), po spożyciu określonego pokarmu, występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia, czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą się pojawić do dwóch godzin. Alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2,5% populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jajka, mleko, ryby i skorupiaki. Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), których zadaniem jest zwalczanie alergenów zawartych w pokarmie. Jeśli dana osoba znów spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych czynników. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.

Podsumowanie informacji o alergiach i nietolerancjach pokarmowych

Nietolerancja pokarmowa

  • Reakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawiać się po kilku dniach.
  • Możliwość wykazywania nietolerancji kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.
  • Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia.

Alergia pokarmowa

  • Reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko po kontakcie z alergenem, mogą być oddalone najwyżej o 2 godziny.
  • Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie.
  • Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.

Testowane pokarmy

Zboża:

kukurydza, pszenica durum, gluten, owies, ryż, żyto, pszenica.

Orzechy i rośliny strączkowe:

migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzeszki ziemne, mieszanina roślin strączkowych (groch, soczewica, fasola haricot), soja, orzechy włoskie.

Mięsa:

wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.

Ryby i owoce morza:

mieszanina ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), mieszanina skorupiaków (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, mieszanina ryb białych (łupacz, dorsz, płastuga).

Warzywa:

brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, por, papryka (czerwona, zielona, żółta), ziemniak, pomidor.

Owoce:

jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, mieszanina melonów (kantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcz i cytryna, truskawka.

Inne:

jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.